ABS Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?
ABS Filament Nedir?
PLA Filamentten sonra en popüler filament çeşidi ABS Filamenttir.

Hammadde özellikleri sebebiyle PLA Filamente göre basımı biraz daha zordur fakat teknik özellikleri bakımından birçok konuda PLA Filamentten üstündür. Bu yüzden ev eşyaları ve tüketim ürünlerinde genellikle ABS hammaddeli ürün bulunmaktadır.
ABS Filamentler yüksek dayanıklılığa sahiptir ve yüksek sıcaklıkta baskı işlemi yapmaktadır. Yüksek sıcaklıkta işlem gördüğü için 3 Boyutlu yazıcı kullanıcısı baskı sırasında oluşan dumana ve baskıdaki eğilme yönelimine dikkat etmelidir. Kesinlikle bir ısıtma yatağı ve iyi havalandırılan bir bölgede baskı işlemi görmelidir.
ABS Filamentler düşük esnekliğe sahiptir. Hammadde özelliği sebebiyle yiyecek ve içeceklerle temas eden ürünlerde kullanılması önerilmez. Basım sıcaklığı 230°C – 260°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 80°C – 120°C arasında olması tavsiye edilir.
Teknik özellikleri itibari ile ABS Filamentler daha genel amaçlı kullanım alanına sahiptir. LEGO’larda, telefon kılıflarında, oyuncaklarda, otomobillerde, elektrik ekipmanlarında ve birçok alanda ABS kullanılmaktadır.
ABS Özellikleri Nelerdir?
Açılımı, Akrilonitril Bütadien Stiren olan ABS, termoplastik polimer yapıdadır. Diğer pek çok termoplastik materyal gibi ABS de petrol kaynaklarının polimerizasyonuyla elde edilmektedir.
ABS, PLA gibi biyoçözünür değildir fakat biyouyumludur. Etrafını çevreleyen dokular üzerinde iltihaplanma, pıhtı oluşumu gibi olumsuz etki yapmaz.
Termoplastik olmasından dolayı, eritilip yeniden şekillendirilmesi mümkün olmaktadır. Bu süreçte fiziksel özellikleri kaybolmaz.
ABS’nin yüksek sıcaklıklarda işlenmesi, ürüne daha iyi bir görünüm sağlar. Bu durum aynı zamanda, malzemenin ısı ve kimyasal direnç kabiliyetini de arttırır.
Geri dönüştürülebilen bir malzemedir. Geri dönüşüm sürecinde, ABS atıkları ince parçalar halinde kesilir, içerisindeki metal gibi malzemeler farklı basınçlarda su yardımıyla ayrıştırılır.
Erime noktasına getirildiği zaman, baskı sırasında zehirli gaz salımı yapabilir. PLA’ya kıyasla 33 ila 38 kat daha fazla VOC (Uçucu Organik Bileşen) içerdiği bilinmektedir. Bu sebeple baskı esnasında iyi havalandırılan bir alan veya kapalı bir 3 Boyutlu yazıcı kritik önem taşımaktadır. Aksi takdirde VOC emisyonu göz, burun boğaz tahrişi, mide bulantısı ve organ hasarına neden olabilmektedir. (Ultra ince partikülleri temizleyen filtrelere sahip 3 Boyutlu yazıcıları tercih edebilirsiniz)
ABS Teknik Özellikler
Mekanik Özellikler:
Darbelere ve çizilmeye karşı dayanıklıdır. ABS, Isı, elektrik ve birçok kimyasala dayanımı yüksek, sert bir malzemedir. PLA’dan daha esnek ve daha az kırılgandır. Ayrıca, çekme ve darbe dayanımı yüksektir.
Termal Özellikler:
Termoplastik malzemeler, erime noktalarında sıvı hale gelmektedir. ABS amorf bir katıdır, bu nedenle spesifik bir erime noktası bulunmamaktadır. Görece düşük olan erime noktası, yüksek ısıya maruz kalınan durumlarda kullanılmasını engellese de, masaüstü 3 Boyutlu yazıcılarda baskı almayı kolaylaştırır. Termoplastiklerle ilgili önemli özelliklerden biri, erime noktalarına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulabilmeleri ve önemli derecede bir bozulma olmadan yeniden ısıtılabilmeleridir. Enjeksiyon yöntemiyle şekillendirilebilmekte ve geri dönüştürülebilmektedir. Cam geçiş sıcaklığı 105°C olduğundan ev tipi makinelerde kullanıma uygundur.
ABS Hangi Üretim Süreçlerinde Kullanılabilir?
Tornalama
Delme
Frezleme
Kalıp Kesim/Kesim
3D Baskı
3 Boyutlu Baskı ve ABS
Dünyadaki 3 Boyutlu yazıcıların neredeyse %70’inin kullandığı Fused Deposition Modeling–FDM (Eriyik Yığma Modelleme) teknolojisi ile ABS ve PLA yaygın olarak kullanılmaktadır.
ABS Filament Avantajları Nedir?
Dayanıklılık: Yüksek | Esneklik: Orta | Darbelere Karşı Dayanıklılık: Yüksek
Kullanım Kolaylığı: Orta
Baskı sıcaklığı: 210°C – 250°C
Baskı tablası sıcaklığı: 80°C – 110°C
Soğuma sürecinde çatlama veya bükülme gibi sorunlar yaşanabilir. (Bu sorunu en aza indirmek için fanı kapatabilir ve ortamdaki ısıl geçişleri en aza indirmeyi deneyebilirsiniz)
Ester, keton veya asetonda çözünür.
Gıda temasına uygun değildir.
ABS sağlamdır, yüksek stres ve sıcaklığa dayanabilmektedir. Esnekliği orta derecededir. Genel amaçlı kullanım için iyi bir 3 Boyutlu yazıcı filamentidir. Asıl kullanım alanı, sık kullanılan, düşen veya ısıtılan ürünlerdir. Bu ürtünlere örnek verecek olursak; telefon kılıfları, çabuk aşınan oyuncaklar, alet tutacakları, otomotiv döşeme bileşenleri ve elektrik muhafazaları gibi ürünleri sıralayabiliriz.
ABS Filament Dezavantajları Nedir?
Doğru ısıtma ve soğutma düzeneği sağlanmadığı durumlarda büzülme ya da çatlama yapabilir.
Zararlı duman salınımı yapmaktadır. Yandığında karbon monoksit ve hidrojen siyanür gibi çok tehlikeli zehirli maddeler açığa çıkmaktadır.
Yüksek sıcaklıklı baskı ekstrüderi gerektirmektedir.
UV ışınlarına karşı hassastır.
Petrol türevlerinden üretilmektedir bu nedenle çevreci bir seçenek sayılmaz. Ayrıca biyoçözünür değildir.
Çözücülere karşı direnci azdır.
ABS Filament Nerelerde Kullanılır?
Altyapı Boruları
Bavul/Valiz
Mutfak Aletleri
Oyuncaklar/Lego
Elektronik Donanım
Otomotiv (tampon, kapı, çamurluk)