Filament Çeşitleri ve Özellikleri
Filament Çeşitleri
PLA (Poliaktirk Asit)
ABS (Akrilonitril Büdadien Stiren)
PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified)
Esnek (Flex)
Şeffaf
STH
TPE
PVA
Antibakteriyel
TPU (Termoplastik Poliüretan)
Antibakteriyel
Ahşap, Tahta, Bambu
Özel Filamentler
PLA Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?
PLA filamentler, filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Diğer filament çeşitleri ile karşılaştırıldığında en çevreci özelliğe sahip olan PLA Filamentler, biyolojik olarak doğada parçalanabilen bir yapıya sahiptir ve baskı esnasında dışarıya kötü koku yaymaz.

PLA organik kökenden gelen filament türü olarak nitelendirilmektedir. PLA, filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Evde baskı almak için en yaygın kullanılan türdür.
PLA Filamentlerle ABS filamentlere göre daha düşük sıcaklıklarda baskı alınabilmektedir aynı zamanda basımı da oldukça kolaydır.
PLA filamentler sert bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Ancak hafif esnekliğe sahip ve kırılgandır. Basım sıcaklığı 190°C – 220° değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 50°C – 70°C aralığında önerilir.
Pla Filamentler sağlığa zararlı bir madde olmadığı için insan vücudu ile temas edebilecek ürünlerde kullanılabilirler. Ayrıca parlak bir yapıya sahip oldukları için de genellikle göze hitap eden ürünlerde de kullanım için tercih edilirler. Buna örek verecek olursak oyuncaklar, mutfak araç-gereci, saklama kapları gibi ürünleri sıralayabiliriz. Kırılgan bir yapıya sahip olduğundan telefon kılıfı gibi ürünler için kullanılmamasını öneriyoruz.
PLA Filament Hakkında Detaylı Bilgi
ABS Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?
PLA Filamentten sonra en popüler filament çeşidi ABS Filamenttir.

Hammadde özellikleri sebebiyle PLA Filamente göre basımı biraz daha zordur fakat teknik özellikleri bakımından birçok konuda PLA Filamentten üstündür. Bu yüzden ev eşyaları ve tüketim ürünlerinde genellikle ABS hammaddeli ürün bulunmaktadır.
ABS Filamentler yüksek dayanıklılığa sahiptir ve yüksek sıcaklıkta baskı işlemi yapmaktadır. Yüksek sıcaklıkta işlem gördüğü için 3 Boyutlu yazıcı kullanıcısı baskı sırasında oluşan dumana ve baskıdaki eğilme yönelimine dikkat etmelidir. Kesinlikle bir ısıtma yatağı ve iyi havalandırılan bir bölgede baskı işlemi görmelidir.
ABS Filamentler düşük esnekliğe sahiptir. Hammadde özelliği sebebiyle yiyecek ve içeceklerle temas eden ürünlerde kullanılması önerilmez. Basım sıcaklığı 230°C – 260°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 80°C – 120°C arasında olması tavsiye edilir.
Teknik özellikleri itibari ile ABS Filamentler daha genel amaçlı kullanım alanına sahiptir. LEGO’larda, telefon kılıflarında, oyuncaklarda, otomobillerde, elektrik ekipmanlarında ve birçok alanda ABS kullanılmaktadır.
ABS Filament Hakkında Detaylı Bilgi
PETG Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?
PET (Polietilen tereftalat), dünyada en yaygın kullanılan plastik çeşididir. Su ve meşrubat şişeleri, mutfak gereçleri, kurabiye kalıpları, giyim lifleri gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Basımı PLA kadar kolaydır ve hammadde olarak tamamen geri dönüştürülebilir.
PLA’dan kolay kullanımı ve ABS’den daha dayanıklı olması sebebi ile PLA ve ABS arasındaki orta yol olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca hafif ve esnek bir yapıya sahiptir.
PETG havadaki nemi emer, bu sebeple filamentin serin ve kuru bir ortamda bulundurulması gerekir. Basım sıcaklığı 220°C–250°C değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığının ise 60°C–70°C arasında olması önerilir.
PETG Filament Hakkında Detaylı Bilgi
Esnek(Flex) Veya TPU Filamentler
Esnek filament çeşitleri olarak TPU (Termoplastik Poliüretan), TPE (Termoplastik Elastomerler) ve TPC (Termoplastik Kopolyester) türleri sıkılıkla karşımıza çıkmaktadır.

TPE kauçuk özelliklerine benzer niteliklere sahiptir. Genellikle otomotiv, ev aletleri ve tıbbi malzemelerde kullanılırlar. TPU Filament, özel bir TPE çeşidi ve 3 Boyutlu Yazıcı filamentidir. TPE geneline göre biraz daha katı bir yapıya sahiptir. Soğuktaki esnekliğini daha iyi koruma özelliği bulunmaktadır. TPC ise TPU kadar yaygın değildir. Temel ayrıcalığı kimyasala ve Ultraviyole ışına maruz kalması ve yüksek ısıya olan direncidir.
Basım sıcaklığı 210°C–235°C değeleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 60°C–70°C arasında tavsiye edilir. Giyilebilir malzemeler (ayakkabı, bileklik vb.), oyuncaklar ve telefon kılıfları gibi kullanım alanların sahiptirler.
TPU Filament Hakkında Detaylı Bilgi
Ahşap, Tahta, Bambu Filamentler
Ağaç lifi ile PLA karışımı olan malzemelerdir.

Ele alındığında tahta hissi vermektedirler ve hoş görünüme sahip objeler oluştururlar.
Esneklik ve çekme gücü gibi fonksiyonel özelliklerine bakılan yerlerde az, görünümlerine dikkat edilen yerlerde ise fazla kullanılan filament türleridir.Ev dekorasyonlarında ve biblolarda sıklıkla kullanılırlar. Basım sıcaklıkları 195°C–220°C arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 60°C–70°C arasında önerilmektedir.
Filament Çeşitleri ve Özellikleri
Şeffaf Filamentler
Şeffaf (transparan) ürünler oluşturmak için baskıda kullanılan geliştirilmiş PLA ve PETG filamentler bulunmaktadır.

Bu sebeple teknik özellikler bakımından bu hammaddeler ile aynı özelliklere sahiptirler. Bu tip filamentler kullanılırken baskıda dikkat edilmesi gereken nokta, basılmak istenen ürünün duvar kalınlığı 3D yazıcınızın nozzle çapından ne kadar fazla ise objedeki şeffaflık o kadar düşük olur.
Yukarıdaki incelemede saymadığımız özel filamentler arasında bakır, carbon fiber, suda eriyen, metal, fosforlu, PVA, polikarbonat filamentler bulunmaktadır.