Nylon (Poliamid) Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Nylon (Poliamid) Filament Nedir?

Naylon (Nylon) filament, çok güçlü, çok dayanıklı ve çok yönlü bir 3 Boyutlu baskı malzemesidir.Naylon, çok katmanlı yapışkan özelliği yüksek olan bir malzemedir. Hareketli menteşeler ve diğer fonksiyonel parçalar ile iyi uyum sağlayabilmektedir. Düşük sürtünme katsayısı ve yüksek erime sıcaklığı özelliği ile 3 Boyutlu yazıcıda basılan dişli gibi modeller için en iyi seçim olabilir.

Naylon (Nylon) filament, PLA filamente göre üstün çekme dayanımına sahiptir. 3 Boyutlu yazıcılarla işlevsel parçalarüretmek için uygundur.

Naylon (Nylon) filament, çok az sürtünme katsayısına ve yüksek erime noktasına sahip olduğundan, işlevsel dişlilerin basılmasında kullanılmaktadır

Nylon Özellikleri Nelerdir?

Nylon, poliamidlerden oluşan sentetik termoplastik polimer yapıdadır.

Diğer birçok termoplastik materyalde olduğu gibi petrol kaynaklarının polimerizasyonuyla elde edilmektedir. Bununla birlikte biyokütleden üretilen Nylon malzemeler de bulunmaktadır.
Biyokütleden üretilmiş olan Nylon malzemeler, biyoçözünürlük açısından daha verimlidir.

Biyouyumlu olduğu için 3 Boyutlu yazıcılar ile üretilen ürünler, 3 Boyutlu baskı protez gibi medikal uygulamalara uygundur.
Termoplastik olduğu için eritilip yeniden şekillendirilebilmesi mümkündür. Bu süreçte fiziksel özellikleri kaybolmaz.
Geri dönüştürülebilien bir malzemedir.


Baskı esnasında erime noktasına getirildiği zaman zararlı gaz salımı yapabilmektedir. Baskı sırasında iyi havalandırılan bir alan ya da kapalı bir 3 Boyutlu yazıcı kritik önem taşımaktadır. Aksi takdirde VOC yani Uçucu Organik Bileşen emisyonu; göz, burun boğaz tahrişi, mide bulantısı ve organ hasarına sebebiyet verebilmektedir.

Nylon sağlam, dayanıklı ve esnek bir malzemedir.

Yüksek ısıya maruz kalacak uygulamalarda, ABS geçerli bir seçenek olmadığı için Nylon ve Nylon kompozit malzemeler tercih edilmektedir. Higroskopik bir malzeme olduğu için baskı yapılmadığı zaman zarfında kuru ve hava almayan bir yerde saklanmalıdır.

Nylon Teknik Özellikler

Mekanik Özellikler:

Nylon (Poliamid) güçlü bir malzemedir, darbelere ve aşınmaya karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Sürtünme katsayısı düşüktür ve bu sayede işlevsel harekete sahip parçalarda kullanıma gayet uygundur. Yeteri kadar ince basıldığı zaman sertliğini korumakta ve iyi bir esneklik sağlayabilmektedir.

Termal Özellikler:

Termoplastik malzemeler erime noktalarında sıvı hale gelmektedir . Termoplastiklerle ilgili önemli özelliklerden biri, erime noktalarına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulabilmeleri ve önemli derecede bir bozulma olmadan yeniden ısıtılabilmeleridir. Polilaktik Asit gibi termoplastikler yanmak yerine sıvılaşırlar ve bu sayede enjeksiyon yöntemiyle kolayca şekillendirilebilmekte ve geri dönüştürülebilmektedirler.

Nylon Hangi Üretim Süreçlerinde Kullanılabilir?

CNC
3D Baskı

3 Boyutlu Baskı ve Nylon

Nylon Filament Avantajları Nedir?

Dayanıklılık: Yüksek | Esneklik: Yüksek | Darbelere Karşı Dayanıklılık: Yüksek
Kullanım Kolaylığı: Orta
Baskı sıcaklığı: 240°C – 260°C
Baskı tablası sıcaklığı: 70°C – 100°C
Soğuma sürecinde çatlam ya da bükülme sorunları ile karşılaşılabilmektedir. (Bu sorunu en aza indiemek üzere fanı kapatma veya ortamdaki ısıl geçişleri en aza indirme yoluna gidilebilir)
Çözünmez.
Gıda temasına uygundur fakat bu uygunluk için üreticinin bilgilendirmesi dikkate alınmalıdır.
Boyanabilir.

Nylon Filament Dezavantajları Nedir?

Doğru ısıtma ve soğutma düzeneği olmadığı zaman büzülme ya da çatlama yapabilmektedir.
Maliyeti genellikle yüksektir.
Yüksek nozul sıcaklığı gerektirmektedir.
Neme karşı hassastır.
Yanıcıdır.
UV ışınlarına karşı hassastır.

Nylon Filament Nerelerde Kullanılır?

Giysi ve fermuarlar
Makine parçaları
Konveyör bantları
Hava yastıkları
Menteşe ve dişliler
Halı dokuma iplikleri

FiDrop powered by fimarkt.

Benzer Yazılar

$ s Yorumlar

  1. Id like to thank you for the efforts you have put in penning this site. Im hoping to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir