PLA Filament Nedir? Özellikleri Nelerdir?

PLA Filament Nedir?

PLA filamentler, filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Diğer filament çeşitleri ile karşılaştırıldığında en çevreci özelliğe sahip olan PLA Filamentler, biyolojik olarak doğada parçalanabilen bir yapıya sahiptir ve baskı esnasında dışarıya kötü koku yaymaz.

PLA Filament Nedir?

PLA organik kökenden gelen filament türü olarak nitelendirilmektedir. PLA, filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Evde baskı almak için en yaygın kullanılan türdür.

PLA Filamentlerle ABS filamentlere göre daha düşük sıcaklıklarda baskı alınabilmektedir aynı zamanda basımı da oldukça kolaydır.

PLA filamentler sert bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Ancak hafif esnekliğe sahip ve kırılgandır. Basım sıcaklığı 190°C – 220° değerleri arasındadır. Yatak sıcaklığı ise 50°C – 70°C aralığında önerilir.

Pla Filamentler sağlığa zararlı bir madde olmadığı için insan vücudu ile temas edebilecek ürünlerde kullanılabilirler. Ayrıca parlak bir yapıya sahip oldukları için de genellikle göze hitap eden ürünlerde de kullanım için tercih edilirler. Buna örnek verecek olursak oyuncaklar, mutfak araç-gereci, saklama kapları gibi ürünleri sıralayabiliriz. Kırılgan bir yapıya sahip olduğundan telefon kılıfı gibi ürünler için kullanılmamasını öneriyoruz.

PLA Özellikleri Nelerdir?

Açılımı, Polilaktik Asit olan PLA, termoplastik polimer yapıdadır. Diğer bit çok termoplastik materyalin tersine, PLA petrol kaynaklarının distilasyonu ya da polimerizasyonuyla elde edilmemektedir.

Mısır nişastası ve şeker kamışı gibi gıda olarak tüketilebilen kaynaklardan elde edilen PLA, biyokütleden üretilen plastikler olan biyoplastik kategorisinde yer almaktadır.

PLA, doğada çözünebilen bir plastiktir ve bu yönüyle Polipropilen (PP), Polietilen (PE) ve Polistiren (PS)’e benzerlik göstermektedir. Nemin ve ısının etkisine bağlı olarak, doğada mikroorganizmalar tarafından parçalanabilmektedir.

Termoplastik olduğu için eritilip yeniden şekillendirilebilmektedir. Bu süreçte fiziksel özellikleri kaybolmaz, geri dönüştürülebilir bir malzemedir.

Okyanusa bırakılan bir PLA şişe 6 – 24 ay içerisinde çözünür. Eski plastiklerin 100 ila 1000 yıl arasında doğada çözündüğü göz önüne alındığında, PLA özellikle kısa ömürlü ve sık kullanılan şu şişesi ve sebze-meyve paketleri gibi ürünlerde kullanıma uygun bir adaydır.

PLA’nın, gıda temasına uygunluğu ABD Gıda ve İlaç Kurumu tarafından onaylanmıştır.

Katı halde toksik bir etkisi olmadığı için tıbbi uygulamalarda da kullanımına izin verilmiştir.

Sıvı ya da gaz halde solunması, cilde/göze temas etmesi tehlikelidir. Bu yüzden üretimi sırasında gerekli önlemler alınmalıdır.

PLA Teknik Özellikler

Reolojik Özellikler:

Reoloji, maddenin şekil değişikliğini (katıların deformasyonu) ve sıvıların akış özelliğini inceleyen bir bilim dalıdır. PLA, Newtonsal olmayan akışkandır ve psödoplastik bir sıvıdır. Bu, akışa karşı direncinin yani viskozitesinin maruz kaldığı strese bağlı olarak değişeceği anlamına gelmektedir. Kesme kuvvetine maruz kaldığı zaman (örneğin karıştırma ya da çalkalama altında) kıvamları azalan yani incelen akışkanlardır (Shear thinning fluids).

Mekanik Özellikler:

PP, PS ve PU gibi geleneksel plastiklere göre PLA‘nın çok iyi mekanik özellikleri vardır. Kuvvet ve gerilme altında uzama kabiliyeti (Young Modülü), gerilme direnci, ve eğilme dayanımı açısından oldukça iyidir.

Termal Özellikler:

Termoplastik malzemeler erime noktalarında sıvı hale gelmektedir (PLA 150-160 °C). Termoplastiklerle ilgili önemli özelliklerden biri, erime noktalarına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulabilmeleri ve önemli derecede bir bozulma olmadan yeniden ısıtılabilmeleridir. Polilaktik Asit gibi termoplastikler yanmak yerine sıvılaşırlar ve bu sayede enjeksiyon yöntemiyle kolayca şekillendirilebilmekte ve geri dönüştürülebilmektedirler.

PLA Hangi Üretim Süreçlerinde Kullanılabilir?

Ekstrüzyon
Plastik Enjeksiyon
Üflemeli Kalıplama
Dökme film ve levha
Isıl şekillendirme
3 Boyutlu Baskı

3 Boyutlu Baskı ve PLA

Dünyadaki 3 Boyutlu yazıcıların neredeyse %70’inin kullandığı Fused Deposition ModelingFDM (Eriyik Yığma Modelleme) teknolojisi ile ABS ve PLA yaygın olarak kullanılmaktadır.

PLA Filament Avantajları Nedir?

Dayanıklılık: Yüksek | Esneklik: Düşük | Darbelere Karşı Dayanıklılık: Yüksek
Kullanım Kolaylığı: Yüksek
Baskı sıcaklığı: 180°C – 230°C
Baskı tablası sıcaklığı: 20°C – 60°C (PLA kullanırken ısıtmalı tabla zorunluluğu yoktur)
Soğuma sürecinde bükülme ya da çatlama sorunları yaşanmaz.
Gıda temasına uygundur (Gıda temasına uygunluğu açısından üretici kılavuzlarından bilgi alınmalıdır.)
Baskı sonrası işlemler malzeme ekleme ya da çıkarma tekniklerine uygundur. İlki için, zımparalama, delme, törpüleme gibi işlemler uygulanabilir. Sprey boyayala veya akrilik boyayla boyamaya uygundur. Isıya hassasiyeti dışında, baskı sonrası işlemler açısından gayet kullanışlıdır.

PLA Filament Dezavantajları Nedir?

Isı dayanıklılığı düşüktür. Genel olarak 50-60 °C civarlarında yumuşamaya başlar. Yüksek ısı, ateş ve uzun süreli olarak doğrudan güneş ışığına maruz kalacak herhangi bir üründe kullanılmamalıdır.
Biyoçözünür bir malzeme olması, uzun süreli kullanım açısından olumsuz bir özellik olabilir. Normal şartlarda oda koşullarında, biyoçözünürlüğün etkisi önemsizdir. Dış mekân kullanımında, çabuk deforme olabilmektedir. Dış mekanda kullanılacak baskılar için ABS, ASA ve PETG gibi malzemeler daha uygundur.

Gıda Güvenliği: PLA, orijinal formunda gıda temasında bir risk taşımamaktadır. Çeşitli katkı maddeleri ve pigmentler eklendiği zaman bakteri üreme alanı riski taşımaya başlar.

PLA Filament Nerelerde Kullanılır?

Gıda Sektörü
Sağlık ve Tıbbi Cihaz Sektörü
Mimari Uygulamalar
Tekstil Sektörü
Kozmetik Sektörü
Hobi ürünleri

FiDrop powered by fimarkt.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir